5 grunner til at byggmestere bør energiberegne bygg

Byggmestere går på tak

Byggmestere spiller en viktig rolle i byggeprosjekter, og deres valg er avgjørende for byggets levetid og miljøpåvirkning. I tillegg til å sikre kvalitet og god utførelse, bør byggmestere også ta ansvar for byggets energieffektivitet. Energiberegning er et nyttig verktøy for byggmestere for å oppfylle både lovpålagte krav, og fremtidens forventninger til bærekraft. Her er noen grunner til hvorfor byggmestere bør energiberegne bygg;

1. Forbedre inneklima

Et godt inneklima er avgjørende for trivsel, helse og produktivitet i boliger og bygg. Byggmestere kan gjennom energiberegninger identifisere tiltak som ikke bare reduserer energiforbruket, men også forbedrer temperaturen og ventilasjonen i bygget. Tiltak som bedre og balansert ventilasjon kan gi et mer stabilt inneklima, noe som fører til et sunnere og mer komfortabelt miljø for brukerne av bygget.

2. Økt konkurransekraft – grønn finansiering

Flere bygg- og eiendomsaktører søker nå grønn finansiering for å støtte bærekraftige prosjekter. Grønn finansiering avhenger av at bygg har gode energiklassifiseringer og oppgraderes i tråd med moderne miljøkrav. Det kan dog ta litt tid før energikarakteren er god nok til det. Ved å energiberegne bygninger kan byggmestere hjelpe kundene sine med å kvalifisere for slike ordninger, noe som både øker byggets verdi og forbedrer miljøprofilen.

3. Bedre planlegging, dokumentasjon og lønnsomme råd

Gjennom en grundig energiberegning kan byggmestere identifisere hvilke deler av bygget som står for størst energitap. Vegger, tak og vinduer er typiske elementer som kan forbedres for å redusere varmeutslipp. Med konkrete data fra beregningene kan byggmesteren anbefale og dokumentere tiltak som vil redusere energiforbruket og senke kostnadene for byggets eiere.

4. Bidra til å oppfylle klimamål

Norge har satt ambisiøse mål for å redusere klimagassutslipp, og byggebransjen er en viktig bidragsyter i dette arbeidet. Som FNs bærekraftsmål nummer 11 handler om; «For å skape bærekraftige byer må vi sikre grunnleggende behov som energi, boliger og transport». Byggmestere som aktivt energiberegner bygg, vil kunne tilby løsninger som er i tråd med myndighetenes krav til energieffektivitet. Dette vil også sikre at byggene står rustet for fremtidige miljøkrav, samtidig som de bidrar til en bærekraftig byggeindustri.

5. Energimerking av bygg

Med et økende fokus på energimerking av bygg er det et behov for flere som kan utføre energiberegninger. Med Simien kan du som byggmester enkelt gjennomføre nøyaktige energiberegninger som identifiserer tiltak for energisparing. Simien gir deg tilgang til verktøy som hjelper deg med å forbedre byggets energieffektivitet, og bidrar til at du leverer bygg som oppfyller både dagens og fremtidens krav.

Gjennom energiberegninger kan byggmestere tilby mer enn bare god håndverkskvalitet – de kan også gi verdifulle råd om energieffektivitet og bærekraft. Dette gir et konkurransefortrinn i et marked som stadig blir mer miljøbevisst. Simien har samarbeid med både Byggmestrenes Takseringsforbund og Byggmesterforbundet.