Nordland må bruke energi mer effektivt

– Effektiv bruk av energi er avgjørende for fremtidens energisystem og for å nå klimamålene satt både nasjonalt og regionalt. Dette sier Steven Charlesworth. Han er klima- og miljørådgiver i Nordland fylkeskommune og prosjektleder for kampanjen som skal gi alle boligeiere i Nordland tilgang til Energiportalen i ett år fremover.

Klima- og miljørådgiver i Nordland fylkeskommune
Klima- og miljørådgiver i Nordland fylkeskommune, Steven Charlesworth, er prosjektleder for kampanjen som skal gi alle boligeiere i Nordland tilgang til Energiportalen i ett år fremover.

Politisk behandlet

Avtalen er kommet i stand etter et grundig innsiktsarbeid etterfulgt av en intensjonskunngjøring og politisk behandling i Fylkesrådet. I innsiktsarbeidet har Charlesworth rådført seg med tilsvarende prosjektledere i Viken-, Møre og Romsdal- og Agder Fylkeskommune, som også har tatt i bruk Energiportalen.no.

Industrien trenger fornybar kraft raskt

Ifølge klimarådgiveren er det tydelig at hele samfunnet må jobbe mer intensivt og raskere med klimatilpasningen. Det er fordi endringer skjer raskt. Her har Energikommisjonen vært tydelig og foreslått energieffektivisering som den raskeste måten å skaffe industrien tilgang til fornybar kraft på.

Fra kraftoverskudd til kraftunderskudd

Charlesworth mener at krigen i Ukraina har ført til en energikrise. Krigen har økt etterspørselen etter energi fra andre land, spesielt fra Norge, og bidratt til høyere strømpriser. Men dette har ennå ikke slått ut like mye i nord som i sør.

 – På grunn av kraftoverskudd har Nord-Norge blitt skånet for det meste av prisstigningen sett i forhold til resten av landet og Europa, forteller Charlesworth. 

– Samtidig satser Nordland stort på industriutvikling, blant annet innen batterier, grønt hydrogen og CCU/CCS. Dette for å bidra til den grønne omstillingen, sikre energiforsyningen og nå de ambisiøse klimamålene som er satt, fortsetter han.

Steven Charlesworth mener Nordland må bruke energi mer effektivt.

Nord-Norge kan gå mot kraftunderskudd

Ifølge klimarådgiveren er utfordringen at den store industrisatsingen og elektrifiseringen langs kysten i Nordland ser ut til å minst firedoble dagens strømforbruk. Dette ifølge Statnett. I tillegg viser Sintef i en undersøkelse at Nord-Norge kan gå mot kraftunderskudd allerede i 2027.

– Usikkerhet knyttet til energiproduksjonsplaner og lite overføringskapasitet i Nordland, betyr at kraftunderskudd er ekstra alvorlig i nord. Det vil bli en utfordring for hele samfunnsutviklingen, ifølge Steven Charlesworth.

Bygg og eiendom er avgjørende i det grønne skiftet

Charlesworth viser til Energikommisjonens konklusjon om at det må frigjøres 20 TWh av norsk energibruk ved energieffektivisering for å ha kraftoverskudd i fremtiden. Dette har også Regjeringen støttet ved å gjøre endringer i energiloven og naturgassloven. 

Lovendringen støtter dessuten Klimakur 2030, som er et offentlig samarbeid om å utrede hvilke tiltak som kan kutte ikke-kvotepliktige utslipp med 50 prosent innen 2030 sammenlignet med 2005. Denne poengterer at bygg og eiendom spiller en avgjørende rolle i det grønne skiftet. Den sier også at energieffektivisering av eksisterende bygg er et viktig tiltak for å kutte klimagassutslipp.

Øker kompetansen og frigjør energi

Charlesworth mener Energiportalen.no blir et godt verktøy for å øke kompetanse og frigjøre energi gjennom energieffektivisering av privatboliger.

Steven Charlesworth viser også til Bygningsdirektivet, siden dette får betydning for Norge gjennom EØS-avtalen. Direktivet slår fast at alle boliger skal være nullutslippsbygg (Klasse A) innen 2050. Det betyr igjen at både klimagass og energibruk må ned for å nå klimamålene både regionalt og nasjonalt.

 –  Dette er viktig siden mer enn 85 prosent av boligene i Nordland er fra 2010 eller tidligere. Det er en stor jobb som må gjøres for å få oppgradert disse, spesielt om kravet fra bygningsdirektivet fra EU blir endelig vedtatt, avslutter Charlesworth.