Kort forklart: Plusshus

Med økt fokus på bærekraft og energieffektivisering har det dukket opp flere innovative konsepter innen bygg og arkitektur. Plusshus er et fremtidsrettet og spennende konsept verdt å merke seg. Så hva er egentlig et plusshus, og hvorfor er dette en viktig utvikling innenfor byggebransjen?

Plusshus

Hva er et plusshus?

Et plusshus er en bygning som produserer mer energi enn det bruker. Dette oppnås ved å kombinere byggeteknikker, materialer med lavt energiforbruk og integrasjon av fornybare energikilder (solceller, geotermisk energi og vindkraft etc). Plusshus går dermed et steg videre enn tradisjonelle passivhus, som primært fokuserer på å minimere energibruken.

Målet med et plusshus er ikke bare å redusere klimaavtrykket, men også å bidra positivt til miljøet ved å produsere overskuddsenergi – som kan føres tilbake til strømnettet eller lagres til senere bruk. Dette overskuddet kan for eksempel brukes til å lade elbiler, eller selges til kraftleverandører, som igjen gir lønnsomhet over tid. 

Avansert teknologi og nøye planlagt design

Plusshus er resultatet av avansert teknologi og nøye planlagt design. Byggematerialer er valgt ut for å gi best mulig isolasjon, redusere varmetap og sørge for energieffektivisering. For å sikre at bygningen produserer mer energi enn den bruker er det ofte installert omfattende solcelleanlegg på taket. I tillegg til dette er det fokus på å maksimere energigjenvinning fra ventilasjon og oppvarming.

Plusshus tar hensyn til omgivelsene

Designet av plusshus tar også hensyn til omgivelsene, som vind- og solforhold, samt lokale klimaforhold – for å optimalisere energiproduksjonen. Vinduer og dører er strategisk plassert for å maksimere naturlig lys og varme fra solen. Takvinkler og orientering er nøye gjennomtenkt for å sikre en best mulig utnyttelse av solcellepanelene.

Hva er fordelene med plusshus?

Til tross for at selve byggingen av et plusshus kan ha høyere kostnader sammenlignet med tradisjonelle bygg, er det økonomiske fordeler knyttet til redusert energibruk og muligheten til å selge overskuddsenergi. Over tid kan disse besparelsene gjøre plusshus mer kostnadseffektive.

Miljømessig bidrar plusshus til redusert avhengighet av fossile brensler, noe som er avgjørende for å kunne nå globale klimamål. Noe som er med på å redusere CO2-utslippene, minimere energibruken og bidra til en grønnere fremtid.

Setter en ny standard for fremtidens bygg

Simien ønsker å dele kunnskap om plusshus for å inspirere flere til å bygge miljøvennlige boliger og næringsbygg. Dette viser en voksende interesse for plusshus både i privat- og offentlig sektor.

Plusshus representerer en viktig utvikling i byggebransjen ettersom de ikke bare møter dagens strenge energikrav, men også setter en ny standard for fremtidens bygg. Med den økende bevisstheten rundt klimaendringer og behov for bærekraftige løsninger, forventes det at plusshus vil spille en sentral rolle i fremtiden.

Plusshus er mer enn bare en trend

Plusshus er mer enn bare en trend – det er et viktig steg mot en mer bærekraftig og energieffektiv fremtid. Ved å kombinere innovativ teknologi, smart design og en sterk miljøbevissthet, viser plusshus vei mot hvordan vi kan leve mer bærekraftig uten å ofre komfort eller funksjonalitet.