Slik sparer du strøm og energi i vinter

Norske husholdninger ligger på verdenstoppen når det gjelder strømforbruk, og mer enn halvparten av energien går til oppvarming. Med rekordhøye strømpriser og en kald vinter foran oss, er det viktigere enn noensinne å tenke energismart.

Familie sparer strøm

Strømprisene øker når kulda setter inn

Strømprisene i Norge har skutt i været de siste årene, og denne vinteren ser ikke ut til å bli noe unntak. Med høye priser kan mange merke en betydelig økning i strømregningene, spesielt når kulda setter inn for alvor. Å forstå hvor og hvordan du bruker strømmen i hjemmet ditt, er første steg for å kunne kutte forbruket og redusere kostnadene.

Smarte justeringer i hverdagen

Heldigvis finnes det mange enkle tiltak som kan hjelpe deg med å spare store summer, uten at du trenger å gjøre store investeringer. Smarte justeringer i hverdagen kan gjøre en stor forskjell. Nedenfor har vi samlet noen av de mest effektive tipsene for en energismart vinter.

5 smarte strømsparingstips for vinteren

  1. Kontroller temperaturen
    Oppvarming står for over 50 prosent av strømforbruket i norske boliger. Og gjerne mer i de kalde månedene. Ved å investere i smarte panelovner kan du tilpasse innetemperaturen etter behov. Disse ovnene kan styres via mobilen og sørger for en behagelig temperatur når du er hjemme, mens varmen reduseres når huset står tomt. Dette kan alene redusere strømforbruket for oppvarming med opptil 32 prosent.
  2. Senk innetemperaturen 
    Visste du at for hver grad du senker innetemperaturen, reduserer du strømforbruket med rundt fem prosent? Anbefalt innetemperatur er 20-22 grader i oppholdsrom og maksimalt 18 grader på soverommet. Med ulike temperatursoner i huset, for eksempel lavere temperatur i gang og bod, kan du redusere kostnadene ytterligere.
  3. Fyr med ved
    Å bruke vedfyring som en ekstra varmekilde kan både være økonomisk gunstig og skape en hyggelig atmosfære. Moderne vedovner er energieffektive og utnytter varmen godt, noe som gjør dem til et rimeligere alternativ når strømprisen er høy.
  4. Bytt oppvarmingskilde
    Varmepumper er blant de mest energieffektive oppvarmingsmetodene du kan velge. De kan gi tilbake opptil 4,5 ganger så mye energi som de bruker. Luft til luft-varmepumper er vanligst i Norge og passer godt for de fleste hjem. De gir ikke bare varme om vinteren, men kan også fungere som air condition om sommeren.
  5. Skift ut gamle vinduer
    Har du gamle tolagsvinduer, kan du halvere varmetapet ved å oppgradere til lavenergivinduer med lav U-verdi. Å skifte til moderne trelagsvinduer kan ikke bare redusere strømforbruket, men også gi deg en mer stabil og komfortabel innetemperatur gjennom vinteren.

Hverdagsenergi – små grep, store besparelser

I tillegg til disse tipsene har vi i Simien lansert videoserien Hverdagsenergi, hvor vi deler praktiske råd for hvordan du kan spare energi i hverdagen. Serien, som publiseres annenhver uke på LinkedIn og Facebook, ledes av vår salgsjef og energirådgiver Knut Olav. Han tar for seg små, men effektive tiltak du enkelt kan sette i gang med. Enten det gjelder ventilasjon, varmetap eller hvordan du kan redusere varmtvannsforbruket, gir serien deg nyttige tips som kan gi store besparelser på strømregningen.

Få oversikt over energibruken din

Vil du ha enda mer konkrete råd for hvordan du kan redusere energiforbruket hjemme? Energiportalen er et verktøy utviklet av oss i Simien, som gir deg en grundig vurdering av hvilke tiltak som vil ha størst effekt i ditt hjem. Det tar hensyn til faktorer som boligens størrelse, isolasjon og oppvarmingssystem. Dette kan være et nyttig hjelpemiddel for å få en skreddersydd plan for å spare både energi og penger.

Husk at små grep kan gi stor effekt

Selv om strømprisene er høye, finnes det mange enkle grep du kan gjøre for å holde utgiftene nede. Ved å implementere noen av disse strømsparingstipsene kan du oppnå betydelige besparelser og samtidig gjøre boligen din mer energieffektiv. Husk at små grep i hverdagen kan ha stor effekt, både for lommeboka og for miljøet.