Energitiltak lønner seg – selv med 40 øre i fast strømpris

Regjeringen foreslår å innføre en fast strømpris på 40 øre per kWh. Billigere strøm gleder mange, men det bør ikke bli en sovepute hvis du ønsker lavere energikostnader. Det smarteste valget på sikt vil alltid være å redusere energibruken i boligen din.

Finger peker på en skjerm foran en villa

Du kan sjekke energikostnaden i Energiportalen

Lurer du på hva strømkostnadene dine blir med en fastpris på 40 øre?

Med en liten justering i Energiportalen kan du enkelt sjekke dette selv. Siden strømprisene varierer og er forskjellige i ulike deler av landet, er Energiportalen laget slik at du kan endre energiprisen i modellen. Dermed kan du enkelt se hva energibruken din utgjør i kroner og øre. I tillegg kan du teste ulike tiltak og se hva du sparer i året hvis du for eksempel etterisolerer, bytter vinduer, eller installerer varmepumpe.

Energiprisen i Energiportalen viser kostnaden per kWh levert energi til boligen. Det vil si strømpris, nettleie og offentlige avgifter til sammen, inkludert mva. Prisen er basert på et landsgjennomsnitt for de senere årene og ligger nå på 1,50 kr/kWh.

Hvor mye blir 40 øre per kWt egentlig?

Siden politikerne velger å ikke ta med momsen når de kommuniserer, må du legge på den. Den utgjør 10 øre/kWh, og med nettleie og avgifter i tillegg, er et sannsynlig anslag for Norgesprisen 1,10 kr/kWh. Dette er med andre ord det du betaler for å få strømmen inn i huset, riktignok etter at strømstøtten er trukket fra.

Dermed kan du sammenligne hva energibruken din koster før og etter innføring av fastpris.

Skjermbilde fra Energiportalen
Klikker du på Energipriser i Energiportalen vil du enkelt kunne endre denne og se hva forskjellen blir.

Fortsatt smart å gjøre enøk-tiltak

I Energiportalen ser du også hva ulike enøk-tiltak vil føre til av besparelse. Uavhengig av kortsiktige prisendringer, er det en rekke gode grunner for å gjøre smarte energitiltak i hjemmet ditt. Her er noen av disse:

Sikring mot fremtidige prisendringer

Strømstøtte og fastprisordninger er ofte midlertidige. Politiske beslutninger kan endres. Da vil et lavt energiforbruk gi mer forutsigbare utgifter og økt økonomisk trygghet.

Økt boligverdi og bedre lånebetingelser

Energieffektive boliger blir gradvis mer attraktive på markedet og kan gi høyere salgspris. I tillegg tilbyr flere banker nå grønne lån med lavere rente for boliger med en god energikarakter.

Bedre komfort og innemiljø

Etterisolering, nye vinduer og balansert ventilasjon gir jevnere temperatur, mindre trekk og bedre luftkvalitet. Dermed får du et sunnere og mer behagelig hjem å leve i.

Lavere strømregning og nettleie

Selv med lavere strømpris vil et redusert energibehov gi lavere månedlige kostnader. Dermed blir du mindre avhengighet av fremtidige støtteordninger.

Miljøvennlig og bærekraftig valg

Mindre energiforbruk betyr lavere belastning på strømnettet og mindre behov for ny kraftproduksjon. Det er positivt både for miljøet og samfunnet du er en del av.