Solenergi er energi som produseres gjennom lys- og varmestråler fra solen. I gjennomsnitt mottar jorden ca. 15 000 ganger mer energi fra solen enn hele verdens årlige energiforbruk. Solenergi spiller en stadig viktigere rolle innen fornybar energi, grunnet sin bærekraftige og miljøvennlige energiproduksjon.

Solenergi via solcellepanel

Når produseres det mest solenergi?

Det er mellom mai og juli vi opplever den høyeste produksjonen av solenergi, primært på grunn av at solen da står høyest på himmelen i løpet av året. I kontrast til dette er perioden fra november til februar den tiden hvor solcellepanelene produserer minst. Dette skyldes at solen da befinner seg lavere på himmelen. 

Hvor mye energi produserer et solcellepanel i året?

Den årlige energiproduksjonen av solcellepaneler varierer avhengig av flere faktorer. Dette er geografisk beliggenhet, panelstørrelse, installasjonsvinkel, værforhold og solcellepanelenes kvalitet. Ifølge NVE kan et godt utformet solcellesystem på et tak i Norge produsere mellom 650 og 1000 kilowattimer (kWh) eller kilowattpeak (kWp), som er et mål for effekten av et solcelleanlegg. Det betyr at en enebolig som bruker 20 000 kWh i strøm i året og har et solcelleanlegg på 20 paneler, vil kunne produsere nok strøm til å dekke 25 prosent av forbruket til boligen.

Solceller er kjent for sin lange levetid

Solceller er kjent for sin lange levetid, som kan strekke seg opp til imponerende 30 år, og de krever generelt mindre vedlikehold sammenlignet med mange andre energikilder. Dette gjør dem til en kostnadseffektiv og bærekraftig løsning for husholdninger og bedrifter som ønsker å dra nytte av solenergi.

Solceller trives i kaldt vær

En interessant observasjon er at solceller faktisk trives i kaldt vær. De oppnår sin beste effektivitet når temperaturen ligger rundt minus fem grader Celsius og kan håndtere kulde opp til 50 grader. Dette betyr at selv i Norge, hvor vintertemperaturene kan være ekstremt lave, kan solcellepaneler fortsatt være svært produktive og effektive.

Montering av solceller og solcellepanel

Montering av solceller

Monteringen av solceller gir fleksibilitet når det gjelder å integrere denne bærekraftige energiløsningen i bygninger og boliger. Solceller kan innlemmes på flere måter, for eksempel ved å erstatte fasadeplater og/eller tak, eller montere dem over den allerede eksisterende taksteinen. Det er også mulig å koble nye solceller til det allerede eksisterende solcellepanelet.

Støtte til kjøp og installering av solcellepanel

Enkelte kommuner og statlige Enova tilbyr støtteordninger til installasjon og kjøp av solcellepaneler. Disse støtteordningene har som mål å oppmuntre til økt bruk av fornybar energi. Enova gir støtte både til installasjonen av anlegget og per kWp installert effekt, opptil 20 kW. Dette tilsvarer inntil 32.500 kroner. Les mer om kravene for støtte her.

Analysér prosjekter som benytter seg av solenergi med Simien

Simien er en norskutviklet programvare som spiller en viktig rolle når det gjelder å beregne energibesparelser i bygg. Programvaren tar hensyn til norske forhold og byggeforskrifter, og gir muligheten til å planlegge fremtidige prosjekter med det formål å optimalisere energieffektiviteten i bygg. Her kan man blant annet finne ut hvordan vinklingen og plasseringen av solcellepaneler bør være i fremtidige bygningsprosjekter.