Disse rapportene får du i Simien PRO. Hva forteller de deg?

Når du har bygget en modell i Simien PRO er neste steg å analysere byggets ytelse gjennom ulike simuleringer. Hvilken energikarakter vil bygget få? Hvordan håndterer det vinterkulden eller sommerens varme? Oppfyller det kravene i TEK? Og hva sier lønnsomhetsanalysen om prosjektets økonomi ved ulike sammensetninger av tiltak?

Rapportene du får gir deg dokumentasjonen du trenger for å ta gode beslutninger, som å etterleve regulatoriske krav, sikre lønnsom drift og redusere klimagassutslipp.

Vi går igjennom disse.

Kontorlandskap

Et godt inneklima avhenger av blant annet god kjøling om sommeren og et godt dimensjonert varmeanlegg om vinteren.

Sommersimulering

Denne simuleringen har som mål å analysere byggets energiytelse og inneklima under varme sommerforhold.

Simuleringen gir svar på hvordan inneklimaet blir basert på dimensjonerende forhold for utetemperatur, solinnstråling og andre forhold som påvirker varmebelastningen. Hva byggets utforming, materialvalg og tekniske systemer betyr for temperaturen innendørs, inngår også i analysen.   

Sommersimulering brukes særlig for å dimensjonere kjølebehovet i bygget. Dette er viktig av flere grunner:

  • Unngå overoppheting – sikre at bygget gir et godt inneklima uten for høye temperaturer.
  • Optimalisere passiv kjøling – bidra til å finne gode løsninger for naturlig ventilasjon, nattkjøling og termisk masse.
  • Redusere energibehov for kjøling – minimerer behovet for mekanisk kjøling for å redusere energibruken.

Vintersimulering

Her evalueres byggets energiytelse under vinterforhold. Man får svar på om oppvarmingssystemet greier å opprettholde innetemperaturen under dimensjonerende vinterforhold.

Simuleringen gir også en analyse av varmetap gjennom vegger, tak, vinduer, kuldebroer og infiltrasjon, samt tilført varme fra solinnstråling, elektrisk oppvarming og internlaster.

Vintersimulering brukes i all hovedsak til å dimensjonere oppvarmingsbehovet basert på kalde dager og andre lokale klimatiske forhold. Dette er viktig av flere grunner:

  • Dimensjonering av varmeanlegg – sikre at oppvarmingssystemet er tilpasset byggets behov.
  • Effektoptimalisering – optimalisere driften for å redusere effekttopper.
  • Inneklima og komfort – sikre at temperatur og luftfuktighet holder seg innenfor akseptable grenser for brukerne av bygget.

Slik bygger du en modell i Simien PRO og kjører en vintersimulering

Årssimulering

Årssimulering dreier seg rett og slett om å simulere energibruk og inneklima gjennom et helt år. Her benyttes det lokalt klima for et normalår, og du bestemmer selv alle forutsetninger for beregningen. Analysen tar hensyn til temperatur, solstråling, vind og andre klimatiske faktorer for hver time i løpet av året.

Med årssimulering får du verdifull innsikt både til prosjektering og drift. Eksempler på dette er:

  • Årlig energibudsjett – fordelt på oppvarming, kjøling, ventilasjon, belysning og annet utstyr. Resultatene presenteres både som netto og brutto energibehov. Levert og eksportert energi presenteres også for de ulike energibærerne.
  • Temperaturforhold – i de ulike sonene gjennom året.
  • Varmetapstall – for de ulike bygningskomponentene, samt ventilasjon og infiltrasjon.
  • Energiforsyning – produksjonsvirkningsgrad og energidekningsgrad for de ulike energikildene.
  • CO-utslipp og primærenergi – fordelt på de ulike energibærerne.

Evaluering mot TEK

I Simien kan man sjekke om prosjektet tilfredsstiller kravene fra kapittel 14 i byggteknisk forskrift (TEK). Eksempler på dette er u-verdier, minstekrav, luftmengder og varmetapstall. Programmet setter automatisk inn normerte verdier og klimadata i henhold til de regulatoriske kravene og beregner byggets netto energibehov.

Resultatet kan man bruke som dokumentasjon i en byggesøknad for å vise at bygningen overholder gjeldende byggeforskrifter.

Evaluering mot Energimerkesystemet

Energimerkesimuleringen beregner det energimerket bygningen vil få i energimerkesystemet. Og genererer filen som må benyttes for å utstede offisielt energimerke via Enova sitt system.

Mot TEK handler evalueringen om å oppfylle kravene i forskriften, mens det mot energimerkesystemet er å få riktig karakter i forhold til byggets energiytelse, beregnet ut fra levert energi.

Å beregne byggets energikarakter kan motivere eier til å gjøre bygget mer energieffektivt og dermed rimeligere å drifte. I tillegg kan en bygning med god energikarakter kvalifisere til grønne lån.  

Lønnsomhetsvurdering

I Simien er det mulig å kjøre en egen simulering for lønnsomhetsvurdering av energieffektiviserende tiltak. Her legger man inn ulike kombinasjoner av tiltak og analyserer økonomien i disse. Dette kan man få ut av en lønnsomhetsvurdering i Simien:

  • Beregning av nåverdi og internrente – for å vurderer om et tiltak er lønnsomt gjennom levetiden.
  • Tilbakebetalingstid – som viser hvor raskt investeringen tjener seg inn gjennom reduserte energikostnader.
  • Energibesparelser og kostnadsreduksjon – som viser redusert levert energi og hva dette betyr i kroner og øre per år.
  • Sammenligning av alternative tiltak – for å vurdere hvilke tiltak som gir best økonomisk effekt over tid. Tiltakene kan vurderes enkeltvis eller samlet etter eget ønske.

Passivhus-evaluering

I denne rapporten er det evaluering mot passivhus-standardene NS 3700 og 3701, for hhv. boliger og næringsbygg, det handler om. Her gjelder strenge krav til energibruk og varmetap. Det betyr ekstremt god isolasjon, lufttetthet og varmegjenvinning for å minimere energibehovet.

Et passivhus er ofte mer kostbart å bygge sammenlignet med et tradisjonelt TEK 17-bygg, men med reduserte driftskostnader kan bygget gi god lønnsomhet over tid.

Futurebuilt-evaluering

Futurebuilt-kriteriene handler om å bygge boliger og næringsbygg med svært lavt klimagassutslipp. Kriteriene er satt på bakgrunn av analyser fra over 130 prosjekter i perioden 2009-2020, hvor både direkte og indirekte utslipp gjennom levetiden er tatt med.

Et av kravene til et Futurebuilt-prosjekt er å oppnå 50 prosent lavere utslipp enn det som er standard for klimagassberegninger i bygg. Et annet er minst 20 prosent lavere levert energi enn TEK17. Og i tillegg må fornybare energikilder være en del av løsningen.

Slik bygger du en modell i Simien PRO og kjører en vintersimulering