Enova gir investeringsstøtte til energitiltak i yrkesbygg. Dette er en ordning som er spesielt relevant for eldre eller energikrevende bygninger med stort potensial for forbedring av energiytelsen. Inntil 10 millioner kroner kan man få i støtte og du må kunne dokumentere en 20 % energiforbedring per bygg. Med Simien sikrer du en god søknadsprosess.

9 steg for å få investeringsstøtte
Et sentralt krav for å motta støtte er at bygningen er energimerket. Hvis bygget ikke har godkjent energiattest, må dette gjøres først. Dernest må det settes et realistisk mål for energiforbedring basert på «beregnet levert energi ved referanseklima». For begge disse oppgavene er Simien det naturlige verktøyet å bruke.
Her er stegene du går igjennom for å søke investeringsstøtte.
1. Modellér bygningen i Simien
Start med å legge inn bygningen så nøyaktig som mulig i Simien – både bygningskroppen og det tekniske utstyret. Hvis bygget er gammelt kan det være litt kronglete å finne riktige verdier, som for eksempel u-verdier for vegger, tak og gulv. Prøv å se til krav i byggtekniske forskrifter, eventuelle takstrapporter, tegninger fra byggesaken, eller gjør egen befaring for å komme så nær virkeligheten som mulig. Hvis du mangler data kan det være smart å legge inn litt forsiktige anslag, som du kan justere senere om nødvendig.
2. Tilpass etter faktisk energiforbruk
Energimålinger fra eldre bygg kan variere – noen ganger får du detaljerte tall, andre ganger er det mer overfladisk. Hvis virkelig energiforbruk skiller seg mye fra det du har beregnet bør du oppdatere bygningsmodellen. Det er for eksempel ikke uvanlig at det er avvik på reelle luftmengder og settpunkttemperaturer, sett i forhold til kravene ved regulatoriske beregninger. Lekkasjetall kan også være en kilde til avvik hvis det ikke er målt. Heldigvis er det enkelt å justere modellen og kjøre nye beregninger i Simien. Disse oppdaterte energiberegningene blir utgangspunktet for å finne gode tiltak til søknaden din.
3. Gjennomfør energikartlegging – få støtte fra Enova
Enova gir også støtte til energikartlegging av yrkesbygg. Med en formell kartlegging blir det mye enklere å finne ut hvilke tiltak som bør prioriteres først. Her er det naturlig å bruke Simien-modellen videre for å få best mulig oversikt. Enova kan dekke opptil 50 % av kostnadene, begrenset til 400 000 kroner. Det kan være en god hjelp for å komme i gang!
4. Velg tiltak med tanke på både energiforbedring og økonomi
Etter gjennomført energikartlegging er neste steg å velge ut de beste tiltakene basert på de kriteriene byggeier ønsker å vektlegge, typisk energireduksjon sett i forhold til investering. I denne fasen er det viktig å ta hensyn til byggets nåværende tilstand, slik at nødvendige tiltak også tas med. Å bytte ut punkterte vinduer er et typisk eksempel på det.
5. Legg tiltakene inn i Simien og sammenlign resultatene
Når du har valgt tiltakene legger du dem inn i Simien, med så realistiske kostnader som mulig. Deretter kan du kjøre beregninger for tiltakene enkeltvis eller samlet. Simuleringen gir deg en tydelig oversikt over både kostnader og potensielle energibesparelser.
6. Velg tiltak som sparer minst 20 % energi – og er økonomisk smarte
Når du søker støtte fra Enova må tiltakene føre til en energibesparelse på minst 20 %. Det kan hende du må gjøre noen justeringer underveis for å nå dette kravet, for målet er å finne de tiltakene som gir mest mulig effekt for pengene.
7. Ferdiggjør energiberegningene – få energimerke og rapporter
Når tiltakene er valgt, er det tid for å kjøre de endelige simuleringene i Simien. Da får du alt du trenger:
- Årssimulering for å se på reelle besparelser
- Energimerkesimulering for å kunne generere offisielt energimerke
- Evaluering mot TEK
Dette gir deg et klart bilde av bygningens energistandard etter at tiltakene er gjennomført.
8. Fyll ut søknaden til Enova
For å søke støtte fra Enova må du sende inn en del dokumentasjon. Heldigvis finner du det meste i Simien-beregningene:
- Beregnet levert energi basert på referanseklima. Dette hentes fra energisimuleringen
- Estimert kostnad for hele prosjektet
- Dokumentasjon på de forventede effektene av tiltakene
9. Lag ny energiattest
Når energitiltakene er gjennomført, må bygningene energimerkes på nytt. Du får en oppdatert energiattest som viser oppnådd energiforbedring. Denne siste fasen er viktig for å bekrefte at målet for energiforbedring er nådd, og for å sikre at Enova-støtten ikke avkortes. En ny energiattest gir også bygningseier en verdifull dokumentasjon på bygningens energieffektivitet.