DNB: Lav energikarakter utgjør en økende risiko – har du en plan for dine bygg?

Økte energikostnader, endring av leietakernes krav og bankenes risikovurderinger? Uten en tydelig strategi for energieffektivisering risikerer byggeier reduksjon i verdier på bygg med lav energikarakter.

– Vi forventer at våre kunder har en energiattest og en plan for forbedringer på de minst energieffektive byggene, sier Magnus Meland Røed i DNB.

Profilbilde av mann
Magnus Meland Røed er leder bærekraftsrådgivning for Bedriftsmarked Norge i DNB

Overgangsrisiko stiller nye krav til eiere av næringsbygg

– Hvis du eier et næringsbygg med energiklasse E, F eller G, bør du allerede nå ha en plan for hvordan bygget skal forbedres. Vi ser at leietakere stiller strengere krav samtidig som energikostnadene stiger. Bankene må derfor vurdere risikoen nøye når bygget skal finansieres, forklarer Røed, som er Leder Bærekraftsrådgivning Bedriftsmarked Norge i DNB.

Røed refererer til «overgangsrisiko», som er risikoen knyttet til overgangen til et lavutslippssamfunn. Hvis et bygg har dårlig energikarakter, vil regulatoriske og markedsmessige innstramminger kunne føre til økt risiko for både gårdeier og långiver.  Samtidig vil lavutslippsbygg og grønne investeringer kunne gi høyere eiendomsverdier, lavere driftskostnader og større attraktivitet i leiemarkedet.

Mangler banken din gyldige energiattester på næringsbygg i låneporteføljen?

Energimerking: Nøkkelen til finansiering og verdiøkning

DNB har nylig lansert en nettside med konkrete råd for hvordan byggeiere kan redusere energiforbruket og styrke byggets økonomiske attraktivitet. Der fremheves to hovedområder:

  1. Energieffektiv drift – Ved hjelp av god energiledelse og energioppfølgingssystemer (EOS) kan byggeiere identifisere ineffektive energibruksmønstre og sette inn tiltak som gir umiddelbare besparelser.
  2. Fysiske energiforbedringer – Investeringer i isolasjon, nye vinduer, ventilasjon og oppgradering av tekniske anlegg kan forbedre byggets energikarakter, øke verdien og gjøre eiendommen mer attraktiv for leietakere.
 
– Eksisterende bygg som etter energiforbedringer kommer helt opp til minimum energiklasse B, kan i seg selv kvalifisere for grønn finansiering, noe som gir bedre betingelser enn et tilsvarende lån som ikke er grønt, sier Røed. For bygg større enn 5000 kvm. må også et energioppfølgingssystem være på plass. Energieffektivisering starter med energimerking og kartlegging av sparepotensialet. Tiltakene som identifiseres bør samles i en tiltaksplan. Både energikartlegging og forbedring av energitilstand kan byggeiere søke støtte til fra Enova. Neste steg er å sikre finansiering, der også grønt lån kan tilbys til energitiltak og energirehabilitering. Om kriteriene i bankens grønne rammeverk blir oppfylt og øvrige vilkår for finansiering er på plass, kan man søke om grønt lån i DNB. – Å prioritere energieffektivisering kan gi fordeler i markedet. Det handler ikke bare om kostnader i dag, men om byggets verdi og utleiemuligheter i fremtiden, forklarer Røed.

Risikoen øker for bygg med dårlig energikarakter

DNB ser nå at bygg med lav energikarakter har en økt risiko både for fallende leie og ledighet, og dermed verdifall.

Dette er en utvikling bankene tar på alvor. Når DNB vurderer finansiering, ser de blant annet på:

  • Byggets energikarakter
  • Investeringer som kreves for å oppgradere bygget
  • Byggets attraktivitet for fremtidige leietakere

 

– Bygg med lav energistandard kan utgjøre en større kredittrisiko, forklarer Røed. – Når vi vurderer et bygg, ser vi ikke bare på dagens kontantstrøm, men også på hvordan bygget vil klare seg i fremtidens utleiemarked og hvilke investeringer som er nødvendig for å opprettholde attraktiviteten.

– Vi ønsker å være en del av løsningen og hjelpe kundene på veien, ikke ekskludere kunder. Samtidig forventer vi at byggeierne tar ansvar og viser vilje til å forbedre byggene sine der det er nødvendig, sier Røed.

Fremtidens bygg: Strengere krav og større forskjeller

Byggeiere kan ikke lenger ignorere utviklingen. Regelverket blir stadig strengere og taksonomien gir tydeligere føringer for hva som regnes som bærekraftig eiendom og tiltak.

– Vi ser allerede nå at differansen mellom de beste og dårligste byggene øker, forklarer Røed. – Grønne bygg får gunstig finansiering, mens eldre og dårlig isolerte bygg utgjør en stadig større risiko.

Samtidig påpeker han at det ikke er for sent å sette i gang tiltak.

– Vi anbefaler alltid å starte med en energikartlegging og legge en plan. I mange tilfeller kan man også oppnå betydelige besparelser ved å effektivisere driften, uten at det krever store investeringer. Andre ganger er mer omfattende tiltak nødvendige. Men vi som långiver har også forståelse for at disse tiltakene må gjennomføres over tid. Dermed er det viktig å vise at man er klar over behovet og legger en plan.

– De byggeierne som tar grep nå, vil være de som kommer best ut i fremtidens marked, avslutter Røed.

Mangler banken din gyldige energiattester på næringsbygg i låneporteføljen?