Energimerkeforskriften er i endring. Ny beregningsmetode for energikarakteren er foreslått. Forskriften er forventet å tre i kraft 1. januar 2025. Vi har spurt utviklingssjef, Kjell Dokka, hva dette vil bety for brukerne av Simien-programvaren.

Kjell Dokka presenterer Simien på skjerm

Ny standard for energiberegning

I forslaget fra Energidepartementet er et av punktene at beregningsmetodikken for energimerking vil bli endret. Hva innebærer dette?

– Den nye beregningsmetodikken vil baseres på NSPEK3031 med overgang til ny NS3031 når denne foreligger. Dette betyr at den gamle Simien versjon 6, ikke lenger kan brukes til energimerking når endringer trer i kraft. Da er det Simien PRO som må brukes, siden den bygger på NSPEK3031.

Mer detaljerte beskrivelser av energiforsyningen

Hva er den største endringen for brukerne av programvaren?

– Den største endringen er at energiforsyningssystemet må beskrives mer detaljert. NS3031fra 2014 har en forenklet modell for bygningens energiforsyning. I NSPEK3031 er det fysiske modeller for mange ulike komponenter i energiforsyningen. Dette gjør det mulig å lage detaljerte modeller av bygningens energiforsyning.

En tilnærming til EUs taksonomi

I dag har vi et todelt system med en energimerke-bokstav og en oppvarmingskarakter som viser hvordan energibehovet til oppvarming dekkes, uttrykt som en farge. Nå vil fargen følge bokstaven. Hvilken betydning får dette?

– Ordningen vi har i Norge i dag er særegen og ble i sin tid innført av politiske interesser, spesielt knyttet til bioenergi. Den har vært forvirrende for mange og lite sammenlignbar med andre former for energimerking. En vesentlig fordel vil være at det nye energimerkesystemet harmoniseres med EUs regelverk og taksonomien. Det gjør ikke dagens system. Her er bankene en pådriver for endringen siden de ønsker en grønnere portefølje. Også nye støtteordninger basert på kartlegging vil ha betydning for hvilket verktøy man bruker. Da trenger man PRO for å fremskaffe riktig dokumentasjon.

Vektet netto levert energi vil ligge til grunn for karakteren

Siden oppvarmingsmerket forsvinner innføres vektingsfaktorer som skal gi insentiver til å velge løsninger som avlaster det elektriske kraftsystemet. Hvilke vektingsfaktorer snakker vi om?

– Siden fossile energibærere er faset ut i Norske bygninger, er det kun nødvendig med vektingsfaktorer for biobrensel og fjernvarme i oppvarmingsøyemed. Fjernkjøling og eksportert energi (fra energiproduksjon) gis også vektingsfaktorer. Vektingsfaktoren, som sier noe om hvor miljøvennlig en energikilde er, bestemmes av departementet. Jo lavere faktor, jo bedre resultat får du i energimerket. Hvis du for eksempel har elektrisitet som energikilde, kan en lav faktor for fjernvarme bety at bygget går fra en «B» til en «A». I forslaget til departementet er det foreslått at fjernvarme vektes med 0,8, biobrensel 0,9, fjernkjøling 0,8 og eksportert energi 0,0. Sammenlignet med andre land er dette er forsiktig vekting som ikke vil gjøre store utslag i forhold til dagens hovedkarakter.

Unntak for eksisterende boliger

I dag kan private boligeiere energimerke sin egen bolig med en forenklet løsning driftet av Enova. Hvordan blir dette nå fremover?

– I forslaget legges det opp til at dette fortsatt skal være mulig. For alle andre bygninger må man bruke den nye beregningsmetodikken. Vi mener det er uheldig at metodikken for eksisterende og nye boliger blir så forskjellige, dette vil undergrave troverdigheten til energimerket. Dessuten vil et unntak fra dynamiske beregninger for boliger bryte med forskriftens mål om å tilpasse seg taksonomien og Bygningsenergidirektivet fra 2010.

Smart å ta i bruk ny metodikk før den blir obligatorisk

Hvis den nye forskriften innføres 1. januar 2025 er det sannsynlig at det blir en overgangsfase ut 2025 til ny beregningsmetodikk må tas i bruk. Siden Simien 6 ikke utvikles videre når nye regulatoriske endringer krever programvareoppgraderinger, vil dette få konsekvenser for de som bruker denne versjonen.  Hva anbefaler du disse å gjøre?

– Endringene som ny forskrift medfører, er betydelige. Det vil derfor være fordelaktig å ta i bruk den nye metodikken i god tid før den blir obligatorisk, slik at overgangen ikke blir så stor når forskriften trer i kraft. Til dette er vårt skybaserte program, Simien PRO løsningen.